Bandwerk internet- en reclamebureau: de trotse media partner van RIVO Rijssen
"RIVO Rijssen, dat ben ik, dat ben jij, RIVO Rijssen dat zijn wij!"
Foto bij Rivo Rijssen Meiden C grijpen net naast finale ronde NOJK

Rivo Rijssen Meiden C grijpen net naast finale ronde NOJK
maandag 18 apr 2022

Zaterdag 16 april was het strijdtoneel voor de halve finaleronde van de Nederlands Open Jeugd Kampioenschappen. Vroeg in de ochtend was er vertrokken naar de Olympus hal in Assen waar met de steun van veel ouders begonnen werd aan de poulewedstrijden.

De openingswedstrijd was meteen tegen een bekend lokaal team en de eerdere bekerwedstrijdwinnaar de Krekkers. De meiden hoefden geen motivatie, ze waren gebrand op revanche! Na de eerste zenuwachtige ballen begon Rivo de wedstrijd naar zich toe te trekken. Er werd fanatiek gespeeld, ballen van de vloer geveegd en met resultaat weer over het net teruggeslagen. Deze goede vechtlust zorgde voor een onverwachte wending halverwege de wedstrijd waar een spelverdeelster, in een uiterste poging een bal te pakken, door haar enkel ging. Een nieuwe ‘setter’ werd ingebracht en de flow kon nog een paar punten worden doorgetrokken. Toch sloop langzaam het besef in het team dat een medespeelster heftig was uitgevallen en begonnen de meiden uit de Maria Parochie het tweede deel van de set naar zich toe te trekken. Een voorsprong voor de tegenstander van 17-21 leek de Rijssense meiden wakker te schudden. Vanuit een achterstand terugkomen is voor dit team geen onbekende en langzaam maar zeker begonnen ze terug te knokken. Goede servicedruk en alert netspel bracht de meiden naar een gelijke stand met 23 op het telbord. Het geloof was terug en met verzorgd spel en een mooie slag vanuit het midden werd de set binnengehaald! De tweede set begon stabiel voor beide kanten. Onze verloren spelverdeelster was verzorgd door de EHBO en zat weer op de bank en dat bracht het volledige teamvertrouwen terug. Langzaam werd een kleine voorsprong van een paar punten nogmaals een paar punten groter. Hoewel tegen het einde nog een paar punten verspeeld werden door een goede opslagserie van de Krekkers werd deze set ook binnengehaald. (27-25 en 25-21).

De tweede wedstrijd was tegen een onbekende partij uit Workum, S.V.W. Nog messcherp vanuit de eerste wedstrijd werd er strak begonnen aan de tweede wedstrijd. Met name veel service series zorgde voor een eenvoudige overwinning in de eerste set. De tweede set werd ook gewonnen maar was een voorbode voor de derde wedstrijd. We werden slordig, veel concentratieverlies. Het ging te gemakkelijk. (6-25 en 15-25). Nadat de directe concurrentie de punten verdeeld hadden waren wij in principe al door naar de kruisfinale. De derde wedstrijd was tegen een bekender team uit Apeldoorn. Alterno maakte het ons de eerste set moeilijk, we stonden ver achter en moesten hard knokken om weer in de wedstrijd te komen. Heel even leek het onmogelijke toch mogelijk maar Alterno bleef rustig en wist de Rijssense opmars op tijd te stuiten. De tweede set begon ook onrustig en met wissels werden nieuwe speelsters aan het werk gezet. Hoewel de stand voor deze set anders doet vermoeden werd het spelbeeld weer beter. Helaas was een serveserie van de tegenstander onze scherprechter. (25-27 en 21-25).

De veertien meegereisde meiden moesten zich nu voorbereiden op kruisfinale. Zou de intensieve voorafgaande week met teamtraining en inzet van de trainers zich uitbetalen? Het kenmerkt dit team dat alle mee-trainers aanwezig waren en buiten het veld een even grote inzet hadden als de meiden in het veld!

Olhaco uit Hogeveen werd onze tegenstander waartegen we voor de finaleplek moesten strijden. Een team met wat langere speelsters en een goede techniek; echt een ploeg voor onze meiden. De eerste set werd nog voorzichtig begonnen. Een drietal meiden van Olhaco had een zeer strakke service en daar moest de eerste set echt aan gewend worden. Met kleine aanpassingen en betere onderlinge afstemming werd een achttal punten voorsprong voor de tegenstander tegen het einde van de set nog teruggebracht naar vier. Vol goede moed werd er begonnen aan de tweede set. Helaas begon dit helemaal verkeerd en stonden we voordat we het in de gaten hadden stevig achter.

Niet alleen de servicedruk maar ook de aanvalskracht bleek andere koek dan voorgaande wedstrijden. De blokkering moest weer hoger en andere wissels werden ingebracht. De aanval werd een beetje tegengehouden, de verdediging begon de passes weer op de plek te krijgen en setup en aanval kregen weer kracht. De achterstand was 13-22! Met een mooie eigen serviceserie werd punt voor punt geknokt, een serie van negen punten bracht ons helemaal terug. Het publiek en de bank stond stijf van de zenuwen en schreeuwde de Rivo speelsters enthousiast weer toe. De speelsters werden van beide kanten voorzichtig, niemand wilde fouten maken en dat bracht soms vreemd en minder mooi spel maar wederom lukte het ons om de achterstand met een beslissende prik naar ons toe te trekken! Een derde set was nodig voor de beslissing. Het spel was terug op het hoge trainingsniveau en de eerst paar punten in de beslissende set gingen vol overtuiging naar Rivo Rijssen. Olhaco stond echter ook niet zomaar in deze kruisfinale, ze schudden het ongeloof van zich af over het verlies van de tweede set en begonnen weer scherper te spelen. Hoewel het ons lukte de belangrijkste serveerster meteen in een side-out te pakken, bleek de volgende serveerster uit Hogeveen beslissend. Deze servicedruk zorgde bij Rivo voor problemen in de passing en daardoor minder druk op het spel van Olhaco. Tegen het einde van de set werd de tegenstander nog zenuwachtig en leken de meiden uit Rijssen weer terug te komen vanuit een achterstand maar dit werd door de hoofdaanvalster van de tegenstander met een harde klap beslist. Met twee punten verschil is het helaas niet gelukt om de finaleplaats veilig te stellen. (21-25, 27-25 en 13-15).

Na de eerste teleurstelling ontstond er trots, natuurlijk wil je deze wedstrijden winnen maar de manier waarop hier gespeeld en aangemoedigd is, was een super mooie ervaring voor de meiden van Rivo Rijssen. Met opgeheven hoofd is de gele ‘M’ bezocht als afsluiting van de dag.