Bandwerk internet- en reclamebureau: de trotse media partner van RIVO Rijssen
"RIVO Rijssen, dat ben ik, dat ben jij, RIVO Rijssen dat zijn wij!"
Foto bij Rivo Rijssen MA Nederlands Kampioen!

Rivo Rijssen MA Nederlands Kampioen!
woensdag 3 apr 2024

Afgelopen zaterdag speelde Rivo Rijssen MA als enige team van de club nog in de finaleronde van het NOJK. Deze vond plaats in Wijchen. Rivo was ingedeeld in Poule A met Peelpush, Devoko en Sneek. In de andere poule speelden Sudosa Desto, Sliedrecht, Dynamo Apeldoorn en een welbekende ploeg van Rivo, namelijk Apollo 8.

Rivo speelde een goede openingswedstrijd tegen Peelpush. De eerste set werd, mede dankzij veel servicedruk, gewonnen met 18-25. Rivo had in de tweede set een kans om uitstekend de dag te beginnen door een 0-2 overwinning te behalen, maar Peelpush trok toch aan het langste eind en won de set met 23-25.

Na een lange pauze van 3 uur was het tijd voor de eerste Twentse derby van de dag, tegenstander Timax Devoko uit Denekamp. Rivo begon deze wedstrijd niet sterk, want alles wat mis kon gaan, ging mis. Bij Devoko viel alles goed. Al snel stond er een stand van 10-0 in het voordeel van de Denekampse ploeg op het scorebord en was het aan Rivo de taak om er weer een wedstrijd van te maken. Het gat kon niet meer worden gedicht en Rivo verloor de set met 25-14. Gelukkig was gedurende de eerste set het spel wel verbeterd en was er voldoende vertrouwen om alsnog een gelijkspel uit de wedstrijd te slepen.

Rivo begon de tweede set meteen sterk en wist het tij inderdaad te keren. Met veel meer servicedruk en lef in de aanval wist Rivo de set naar zich toe te trekken met 25-16. Hierdoor had Rivo het nog in eigen hand en moest het tegen Sneek minimaal gelijk spelen met een beter puntensaldo.

Een aantal speelsters hadden rust gekregen in de wedstrijd ervoor en konden fris starten tegen de ploeg uit het Friese Sneek. Rivo speelde erg goed, gecontroleerd en stabiel en het was duidelijk te sterk voor Sneek. De Rijssense ploeg kwam niet onder druk te staan. Beide sets werden vrij eenvoudig binnen gehaald met respectievelijk 21 en 18 tegenpunten.

Rivo eindigde hiermee als tweede in de poule, achter Peelpush. Omdat Apollo in de andere poule duidelijk de sterkste was, trad die ploeg in de halve finale op tegen de Rijssenaren.

Apollo begon ijzersterk en kon, doordat de ploeg uit Rijssen te weinig servicedruk leverde, elke side-out vrij eenvoudig afmaken. Rivo liep achter de feiten aan en kreeg de Bornse ploeg, zowel aanvallend als serverend, niet onder druk. De eerste set ging eenvoudig naar Apollo met 25-14.

Er moest echt wat gebeuren aan de Rijssense kant, ondanks dat het publiek (50 man sterk) massaal achter de ploeg bleef staan, was er meer nodig. Apollo denderde door, maar wel in mindere mate dan in de eerste set. Tot 17-13 leek er geen vuiltje aan de lucht voor Borne, maar Rivo bleef vechten. Ongelooflijke ballen werden verdedigd en bijna alle kansen werden opgepakt en afgemaakt. Voor het eerst kwam Apollo onder druk te staan en ook aan die kant slopen er toch wat onnodige fouten in. Op de tribune kon je aan de kant van Borne een speld horen vallen en aan de kant van Rijssen was in enige mate gehoorbescherming vereist. Die vibe werd overgedragen naar Rivo en het was duidelijk zichtbaar dat het vertrouwen terug was bij Rivo, al vechtend de set naar zich toe trok met 26-28.

In de derde set zette Rivo de trend door. Al snel pakte ze een voorsprong van 3 à 4 punten en hield die vast tot het einde. De arbitrage kreeg nog het een en ander te verduren, want beide ploegen pakten in het heetst van de strijd (hoort er natuurlijk bij) nog een gele kaart door  protesten. Rivo won de set, maar had nog wel 4 matchpoints nodig om het af te maken. Daarnaast ontsnapte Apollo aan verlies (op 12-14) bij een ruim ingeslagen bal van die door de scheids uit werd gegeven. Gelukkig pakte Rivo het beslissende punt daarna door een uitmuntende aanval over mid en bereikte hiermee de finale. Wie dit halverwege de tweede set voorspeld had, zou voor gek zijn verklaard. Desondanks was het geen gestolen overwinning en meer dan terecht.

Op naar de finale….

Ongeveer dezelfde ploeg speelde 2 jaar geleden ook de finale van NOJK MB, maar die werd toen helaas nipt verloren. Die gedachte en voor sommige speelsters de laatste kans op een NOJK titel, zorgden ervoor dat de ploeg enorm gebrand was om dit keer op de hoogste trede van het podium te mogen stappen. Hiervoor moest er afgerekend worden met Peelpush, waartegen 9 uur eerder op de dag de openingswedstrijd tegen werd gespeeld.

Peelpush was bij de start van de wedstrijd vooral aanvallend de sterkste ploeg en wist een kleine voorsprong uit te bouwen. Rivo had moeite met het afstoppen van de diagonaal van  Peelpush die wel een halve meter hoger leek te reiken dan de blokkering van Rivo. Toch hield Rivo het gat klein door opnieuw nooit op te geven en verdedigend overal onder te zitten. Dit leverde voor het publiek een geweldig spektakel op met briljante rally's. Een eerder geslagen gat van 4 punten werd gedicht en Rivo kreeg zelfs nog 1 setpoint. Die werd weggewerkt door Peelpush en trok daarna meteen de eerste set naar zich toe met 24-26. Omdat Rivo was blijven vechten en de sfeer in het veld en daarbuiten geweldig was, gingen ze met veel vertrouwen de tweede set in.

Aan de kant van Peelpush werd het spel voorspelbaarder en bijna alles werd over de diagonaal gespeeld. Waar ze onstopbaar was in de eerste set, pakte de blokkering van Rivo haar vaker en vaker, zelfs een aantal keer op een rij!

Rivo won de tweede set op papier vrij eenvoudig met 25-20, maar wat moesten ze er hard voor werken. Aan alles kon je zien dat de ploeg uit Rijssen geloofde in een overwinning en ging vol overtuiging de allesbeslissende set in..

Meteen aan het begin van de derde set werd er een gat geslagen van 5 punten. Er werd bij 8-3 van kant gewisseld en even werd het nog iets spannender toen Peelpush van 11-7 terugkwam naar 11-9. Maar Rivo maakte het daarna op een volwassen manier af. Sanne Dijkgraaf scoorde het laatste punt in de brievenbus van de blokkering van Peelpush en Rivo won de set met 15-10, .

Hiermee is Rivo Rijssen MA Nederlands Kampioen. Waar het gedurende de dag er meerdere keren op leek dat het erg moeilijk of onmogelijk zou worden, is het de ploeg uit Rijssen toch gelukt. Tegen de verwachtingen in is het kampioenschap binnen gehaald..

Enorme complimenten naar alle speelsters die er keihard voor hebben gewerkt, zowel in als naast het veld. Grote complimenten naar de staf en het publiek mag zeker niet vergeten worden. Allemaal ingrediënten die nodig waren om het onmogelijke mogelijk te maken, namelijk Nederlands kampioen worden! Rivo is op komen dagen als complete vereniging (speelsters, staf en veel luidruchtig publiek) en heeft als geheel een bijzondere prestatie geleverd. Daarmee staat de Rijssense vereniging wederom heel erg mooi op de kaart.

Na het toernooi is er nog even flink doorgefeest in de bus en kon iedere betrokkene nog even heerlijk nagenieten. Rivo Rijssen MA Nederlands kampioen 2023/2024. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden!