Bandwerk internet- en reclamebureau: de trotse media partner van RIVO Rijssen
EVEN GEDULD A.U.B.
"RIVO Rijssen, dat ben ik, dat ben jij, RIVO Rijssen dat zijn wij!"

Langdurige klachten door springersknie
dinsdag 25 nov 2008

Publicatiedatum: 24 november 2008
bron: nevobo
Meer onderzoek nodig

Een springersknie is een veelvoorkomende blessure die vaak langdurig klachten geeft en beperkingen bij het sporten, blijkt uit de eerste analyses van de TOPGAME-studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ook is de middelomvang voor de sporter een belangrijke risicofactor. Nader onderzoek naar de oorzaak en de behandeling van een springersknie blijkt nodig.

Een groot aantal volleyballers (1641) in Nederland heeft afgelopen seizoen een vragenlijst ingevuld. Door de vragen probeerden de onderzoekers van het UMCG meer te weten te komen over de springersknie. Dit is een chronische blessure van de knieschijfpees. Deze blessure ontstaat meestal door overbelasting van deze pees. Het komt daarom vaak voor bij sporters die veel springen zoals volleyballers, handballers en basketballers; vandaar de naam springersknie.

Veelvoorkomend
Uit de eerste analyses blijkt dat 35% van de ondervraagden een springersknie heeft. Daarmee is het een veel voorkomend probleem binnen het volleybal. Vooral in de hogere divisies van de sport. Verder bleek dat de volleyballers er langdurig last van hebben: gemiddeld hadden mannen 40 maanden en vrouwen er 34 maanden last van.
De klachten zorgen ervoor dat spelers beperkt worden, waardoor zij aangepast moeten trainen en/of spelen. Ook hadden de klachten gevolgen voor hun dagelijkse leven.

Buikje verhoogt risico
Bij volleyballers die sporten op een vloer met een harde ondergrond was het aantal knieblessures hoger. Bij spelverdelers komt de springersknie beduidend minder vaak voor (26%) dan bij midspelers/hoofdblokkeerders (40%). Zwaardere sporters en vooral mannen met een buikje (grotere middelomvang) bleken vaker een springersknie te hebben.

Help de onderzoekers
Om een beter inzicht te krijgen in de risico’s en behandeling van de klachten is meer onderzoek nodig. De onderzoekers van de TOPGAME-studie zijn nog op zoek naar volleyballers die willen meewerken. Bent u tussen de 18 en 35 en heeft u korter dan een jaar last van een springersknie, neem dan contact op met Hans de Vries, onderzoeker TOPGAME-studie, telefoon (050) 361 33 66
Bandwerk internet- en reclamebureau
Fysiotherapie Koninginneweg

RIVO RIJSSEN IS HAAR SPONSOREN BIJZONDER DANKBAAR

Wanneer alleen het beste goed genoeg is: Bandwerk internet- en reclamebureau