Bandwerk internet- en reclamebureau: de trotse media partner van RIVO Rijssen
EVEN GEDULD A.U.B.
"RIVO Rijssen, dat ben ik, dat ben jij, RIVO Rijssen dat zijn wij!"

Boekingssysteem tegen Wangedrag
dinsdag 11 mrt 2008

NEVOBO VOERT BOEKINGSYSTEEM IN TEGEN WANGEDRAG
In de bondsraad van 9 juni j.l. is besloten tot de invoering van een boekingsysteem. Spelers en teambege-leiders die zich niet correct gedragen tijdens een wedstrijd, maar daarvoor verder niet worden vervolgd, krijgen wel een aantekening in hun gegevens.
Wanneer een speler of speelster drie boekingen in één seizoen noteert, wordt deze automatisch voor één wedstrijd geschorst. Iedere boeking die in datzelfde seizoen volgt, betekent een wedstrijd schorsing voor het NeVoBo lid. De exacte reglementswijzigingen staan hieronder genoteerd.

4.2.2.1
De Strafvervolgingscommissie vervolgt wangedrag middels een onderzoek als is omschreven in paragraaf 4.2.3 bij:
a. belediging en agressief gedrag als bedoeld in de spelregels, ongeacht hoe de scheidsrechter dit heeft bestraft;
b. een gegeven rode of een geel/rode kaart zonder dat de betreffende deelnemer al eerder met een kaart in die wedstrijd was bestraft.

4.2.2.2
Indien de Strafvervolgingscommissie na onderzoek besluit dat het wangedrag niet verder wordt vervolgd, omdat het herhaald onsportief gedrag of onbehoorlijk gedrag betreft, besluit zij tot een boeking. Onsportief gedrag en onbehoorlijk gedrag worden als één boekingspunt en (herhaald) onbehoorlijk gedrag in dezelfde wedstrijd als twee boekingspunten geregistreerd.

4.2.2.3
Een gegeven gele of rode kaart die niet door de Strafvervolgingscommissie is vervolgd of, bij vervolging, bij een rechtsprekende commissie niet tot een straf leidt, wordt automatisch als boeking geregistreerd. Een gele kaart wordt als één en een rode kaart of geel/rode kaart als twee boekingspunten geregistreerd.

4.2.2.4
Indien van een lid in één seizoen drie boekingspunten zijn geregistreerd, wordt hij automatisch voor één wedstrijd geschorst. Ieder boekingspunt vanaf de 3e in hetzelfde seizoen leidt automatisch tot een schor-sing van één wedstrijd per boekingspunt.

4.2.2.5
Deze automatische ontzegging geldt voor de kwaliteit van de laatste overtreding en voor het team waarin deze overtreding is gepleegd.

4.2.2.6
Bovenstaande ontzegging wordt direct uitgesproken door de Straf- en Protestcommissie. De aangeklaagde wordt niet gehoord en kan zich niet verweren. De straf gaat in op de 2e dag na dagtekening van de uit-spraak. Tegen deze uitspraak is geen beroep mogelijk. De vereniging waarvoor de gestrafte zijn laatste functie uitoefende, wordt belast met de kosten van deze uitspraak.


Ontvangen reactie op boekingssysteem tegen wangedrag

Gaan voor rood of toch niet?
Sport is emotie. Ik durf te stellen dat sport niet zonder emotie kan worden bedreven. Wat zou er overblijven van de sport als het juichen niet meer zou plaats mogen vinden. Als een teleurgestelde sporter niet een woede uitbarsting zou mogen hebben. Het zijn soms juist die bijzaken die de sport extra aantrekkelijk maken. Heel vaak wordt op tv het emotionele moment herhaald. Een juichende, huilende winnaar. De teleurgestelde sporter die zijn emotie botviert op een reclamebord of een attribuut woedend weggooit. Wie herinnert zich niet de in de handen klappende Hennie Kuiper in Parijs – Roubaix toen zijn fiets kapot was, of de juichende Joop Alberda bij het winnen van de Olympische titel. Het roept zelfs emotie op bij de kijker.
Maar ook voor de uiting van emotie bestaat een grens. Een grens die bepaald wordt door de scheidsrechter. Vindt hij/zij de emotie te ver gaan dan ontvangt men een groene(hockey), gele of rode kaart. Een waarschuwing die soms directe of indirecte gevolgen heeft. 
Het krijgen van een kaart is per sport nogal verschillend. Neem als voorbeeld een contactsport als voetbal. Het merendeel van de kaarten die de voetballers ontvangen krijgen ze voor het te letterlijk nemen van de contactsport. Maar een klein gedeelte van de kaarten ontvangt men voor het tonen van de emotie naar de scheidsrechter. Bij volleybal, een niet contactsport, krijgt men juist het merendeel van de kaarten voor niet getolereerde emoties naar de scheidsrechter vanwege een genomen of niet genomen beslissing. Dit kan verbaal zijn, maar ook door het laten vallen van een map of het wegwerpen van een bidon kun je een kaart krijgen. Slechts zeer zelden ontvangt men een kaart doordat men ongepast contact maakt met de scheidsrechter of een speler van de tegenpartij. In het merendeel van die gevallen, die zeer zelden voorkomen, ontvangt men een kaart met een donkerder kleur.

Er is nog een ander verschil. De voetballer die een gele kaart krijgt dupeert zich daar zelf mee. Zijn team heeft er voorlopig geen last van. Pas wanneer de voetballer een aantal kaarten heeft ontvangen krijgt hij een schorsing. Bij het volleybal wordt daarnaast het team ook bestraft met een punt voor de tegenpartij. Kortom, het wordt zwaarder bestraft.

Met ingang van dit seizoen is er voor de gele kaarten bij het volleybal een verandering gekomen. De gele kaarten worden nu bijgehouden. Een ieder die drie gele kaarten heeft gehad is voor de eerstvolgende wedstrijd geschorst. Elke volgende gele kaart levert direct een wedstrijd schorsing op. Een regeling dit geldt voor een ieder die deelneemt aan de competitie, de recreanten uitgesloten. Dus niet alleen nationaal, maar ook in de regiodivisie tot en met de 4e klasse. Op zich een goede regel. De sport wordt hierdoor misschien ontdaan van personen die het fatsoen niet kunnen bewaren.

Maar wat krijg je als je een rode kaart ontvangt. De tegenpartij krijgt geen extra punt. De zondaar mag de set niet verder spelen, en als het de coach betreft mag hij niet meer coachen gedurende de set waarin het plaatsvond. Daarnaast moet hij/zij als een ware misdadiger plaatsnemen op het strafbankje naast het veld. Daarmee is de kous af. Kortom, rode kaarten worden niet bijgehouden en leiden niet tot een extra straf.
Is het dan niet beter om te zorgen dat je geen gele maar een rode kaart krijgt? Goed je moet even plaatsnemen op het strafbankje, maar ook dat went wel en je komt ook nog tot rust. Goed voor de volgende set. Die gele kaart blijft als een soort gevangenisbal aan je enkel hangen. Je moet op je tellen passen. Je moet je emoties goed in bedwang houden bij de volgende wedstrijden. Je bent een beetje gebrandmerkt. In plaats van rust bij een rode kaart krijg je onrust bij een gele kaart.

Er is echter wel een probleem. Je kunt met je emoties wel gaan voor een rode kaart, maar je bent afhankelijk van de 1e scheidsrechter. Hoe coulant gaat hij/zij om met jouw emoties. Misschien vindt hij/zij je emoties wel niet zo erg als je denkt. Wil men alleen maar een grens stellen en krijg je niet de gewenste rode kaart, maar de gele kaart. Dan zit je toch maar mooi met een verkeerde kaart in je maag. Vragen of hij/zij toch niet rood wil geven staat ook zo raar.

Kortom, het is toch niet zo eenvoudig als men denkt.  Al hoewel, ik zou er voor maar voor kiezen helemaal geen kaart te krijgen en de negatieve emoties tegen de leiding zo te uiten dat het geen problemen geeft.

 

Van der Veen Financieel Advies
Fysiotherapie Koninginneweg

RIVO RIJSSEN IS HAAR SPONSOREN BIJZONDER DANKBAAR

Wanneer alleen het beste goed genoeg is: Bandwerk internet- en reclamebureau